E-COMMERCE AMB ESTELA NEGRILLO 

En un món cada cop més digitalitzat, les transaccions presencials perden més pes a mida que empreses com Amazon, Ebay o Alibaba segueixen creixent. És la revolució del E-Commerce. Aquesta revolució ve en forma de senzillesa i rapidesa. Comprar a Internet ja no és aquell mal de cap que solia ser degut a les complicacions de transport, preus i altres condicions. Avui en dia, comprar per Internet és tan fàcil com fer un clic i en pocs dies, si no l’endemà, ja tens el producte a casa. Això, ha fet que els gegants del sector hagin pogut créixer exponencialment, sent capaços de abastir quasi tot el món.

Davant d’aquest escenari, empreses més petites no es volen quedar enrere, i així obren els seus propis portals comercials online des d’on els clients poden comprar directament els seus productes. Conseqüentment, els consumidors cada cop ho tenen més fàcil a l’hora de comparar preus i promocions, i així ser capaços de fer la millor compra possible.

Avui tenim el plaer de poder parlar amb un dels nostres coworkers d’Espai 114, l’Estela Negrillo, experta en e-commerce i gestió de comerç electrònic. L’estela treballa dinamitzant i gestionant la plataforma de e-commerce d’una important empresa de Londres.

Bon dia Estela. Per començar, ens podries explicar d’una manera senzilla què és el e-commerce?

Bon dia. El terme e-commerce és relativament nou, encara que per a tothom que no ho tingui tant per la mà, es coneix també com: Comerç Electrònic. El e-commerce és el comerç que és fa online, i sempre es realitza des d’una botiga online. Però no totes les botigues online son un e-commerce. Es considera e-commerce quan vens productes d’una sola empresa.

E-commerce o Marketplace?

Com comentava, el e-commerce són els productes que es venen d’una sola empresa, mentres que el concepte de marketplace són productes de diversos ámbits. És important aclarir-ho ja que empreses que han crescut molt en aquest últims temps, com per exemple AliExpress, MiniInTheBox o Wallapop, son marketplaces. El marketplace té molta tirada: per exemple grans xarxes socials com Facebook han creat un apartat de marketplace. Tot depen de en què et vulguis focalitzar.

Quins principals avantatges creus que l’han convertit en l’eina més important en el comerç?

Aquesta és una bona pregunta, ja que és la base de que el e-commerce hagi crescut un 23%* cada any i segueixi escalant a passes agegantades.

La característica més important és la facilitat geogràfica: pots comprar des de qualsevol lloc. Estalvies temps d’anar a la botiga i adonar-te què, per exemple, no tenen el producte que tu volies. Moltes persones,  ja sigui per raons laborals o familiars, tenen poc temps de lleure  i agraeixen la proximitat i rapidesa.

*Estudi sobre “comerç connectat ”realitzat per www.nielsen.com a finals de 2017

Tal i com comentes, una de les grans bases del e-commerce es que es pots demanar tot des de casa. Creus que el client perd experiència de compra mitjançant Internet?

No crec que es perdi res, de fet, es guanya, ja que pots comparar preus sense moure’t de casa. Aquest avantatge permet que el concepte de “comerç electrònic” sigui interesant i tingui un gran potencial pels clients.

Malgrat totes les eficiències que aporta el e-commerce, hi ha algunes barreres que semblan no poder trencar. Quins creus que seran els sectors on menys creixerà?

Això és difícil de saber ja que en ple segle XXI t’has d’adaptar a les tecnologies y les innovacions que normalment s’han creat per a millorar el teu sector. Podríem dir que les empreses d’alimentació són les que tenen menys sortida en el comerç electrònic, ja que els consumidors encara són reticents a fer la compra per Internet. Empreses com Carrefour i Mercadona van ser pioneres en implantar-ho, però van molt poc a poc. Si més no, tampoc és un sector que ho necessiti tant.

Quins creus que són els descobriments tecnològics més importants darrere del comerç electrònic?

El màrqueting digital. És cert que sempre ha existit, però actualment  totes les empreses amb certa ambició i dimensió tenen el seu departament de venda online. Aposten per campanyes digitals ja que marca la diferencia en termes de visibilitat del producte.

Gràcies al e-commerce, grans empreses de distribució com Amazon han crescut de manera exponencial fins a convertir-se en multinacionals de primer nivell. Creus que el comerç petit té alguna avantatge competitiva davant d’aquest model?

Malauradament el comerç petit no li pot fer ombra a empresas com Amazon, Ebay…  Aquestes grans empreses s’assemblen  més a Marketplaces, com et comentava. Però sí que és una molt bona eina per les PIME, independentment de que no puguin realitzar  les mateixes vendes que les multinacionals.

Moltes empreses estan adoptant els seus propis portals de e-commerce: Per què es decideixen crear el seu propi portal i no distribuir a través de grans multinacionals? Quins avantatges pot tenir?

L’avantatge principal és que no hi han intermediaris, ets tu directament amb el comprador i això de cara al servei al client, és d’agrair ja que si hi ha algun problema o dubte, té una solució més àgil. Jo apostaria per una bona estratègia de marketing per tal de donar una bona visibilitat al producte i utilitzar el recursos de les grans plataformes. Contràriament al que pensem, dins d’aquestes plataformes també hi ha molta competència.

Una de les grans àrees lligades al e-commerce, com comentaves, és el Marketing Digital. Quin pes creus que tenen eines com el SEO o el SEM en la venda online?

Són eines molt importants. Totes dues es focalitzen en la visibilitat i posicionament als buscadors web. Si generalitzem una mica, ja que són eines complexes, el SEM persegueix uns resultats més ràpids i el SEO és el resultat s’un cami a mig/llarg termini. Cal fer un anàlisis del teu negoci per veure i comprovar quina estratègia seria la adequada a seguir. Un altre opció que també s’utilitza és jugar amb les dues paral·lelament.

Molt interessant, segurament el món del e-commerce només ha començat a crèixer. Moltes gràcies Estela per acompanyar-nos en aquesta edició d’entrevistes amb els nostres coworkers d’Espai 114. Sempre és un plaer poder descobrir nous models de negoci i innovacions tecnològiques que acabaran dominant el nostre dia a dia.

T’esperem a ESPAI 114

C/Francesc Layret 114, 08911, Badalona

934646210 – info@espai114.com