Mitjançant la modificació de l’article 285.2 de la Llei de Societats de Capitals s’amplia la facultat dels administradors per aprovar el trasllat del domicili social a tot el territori nacional sense necessitat d’acord de la Junta General de Socis. El domicili social de l’empresa és aquell designat en els estatuts socials de la societat i ha de coincidir amb aquell en què es trobi el centre de la seva efectiva administració i direcció, o en el qual radiqui el seu principal establiment o explotació, sense perjudici que l’empresa pugui tenir altres centres de treball que no constitueixin per si el domicili social. Fins ara el trasllat del domicili social, és a dir, el canvi de la seva ubicació, la seva decisió corresponia a la Junta General de Socis llevat que ho fos dins el mateix terme municipal que, en aquest cas, l’òrgan d’administració de la companyia podia prendre dit acord i això sense perjudici del que estableixen explícitament els estatuts socials.

Amb la modificació introduïda es flexibilitza el funcionament de les companyies en atorgar una facultat més a l’òrgan d’administració però, al mateix temps, cal tenir en compte algunes consideracions importants que, segons el cas, fa recomanable sotmetre igualment el canvi de domicili social a l’aprovació de la Junta General de Socis. En primer lloc en moltes ocasions el domicili social, la seu de la companyia, es converteix en una variable altament estratègica pel seu valor comercial, de generació de marca, de logística per raó de localització o bé d’estructura per raó d’espais i necessitats tècniques . Per tant estem davant d’una decisió, en molts casos, molt important, i de generació de responsabilitat en cas de no resultar adequada als interessos de l’empresa. I en segon lloc cal analitzar si el canvi del domicili pot comportar algun conflicte d’interessos entre l’administrador i la Societat. En cas que així ocorri és absolutament necessari que aquest acord ho sigui per Junta per salvaguardar qualsevol responsabilitat de l’administrador i que s’autoritzi i salvin les responsabilitats del possible conflicte d’interessos.

Per això cal analitzar, davant de qualsevol canvi, la concurrència de circumstàncies que facin necessari que els acords els adopti la Junta General de Socis o, en tot cas, siguin ratificats a la Junta General Ordinària que, anualment, la societat ha de celebrar per a l’aprovació de les comptes anuals de l’exercici anterior. D’aquesta forma els socis estaran degudament informats dels acords de l’òrgan d’administració i aquests veuen protegida la seva responsabilitat.

07_joan_llado_chimenis_cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.