Com ja vam anunciar en una newsletter anterior , els Tribunals estan declarant la nul·litat de les clàusules  de les hipoteques referenciades al tipus d’interès IRPH.  El dia 1 de novembre de 2013, els dos índex de referència hipotecària IRPH Bancs i IRPH Caixes varen desaparèixer i a partir d’aleshores s’aplica l’índex substitutiu. Si l’escriptura no preveu un índex substitutiu (com podria ser l’Euríbor), el nou índex de substitució serà l’IRPH Conjunt d’Entitats. A la pràctica, tenir l’IRPH o l’Euríbor com a índex de referència pot suposar una diferència considerable de diners a pagar en la quota mensual, atès que l’Euríbor es troba en mínims històrics i l’IRPH és molt més alt.

Diferents jutjats com el  Jutjat de Primera Instància número 7 de Collado Villalba en Sentència de 5 de setembre de 2013, el Jutjat Mercantil número 1 de Donostia – San Sebastián, en la seva Sentència de 29 de setembre de 2014, i més recentment amb la Sentència del Jutjat Mercantil nº 7 de Barcelona de data 16 de març de 2015,   han declarat la nul·litat per abusiva de la clàusula que fixava el denominat IRPH.

Els motius de la declaració de nul·litat rau en la vulneració de les normes de les condicions generals de contractació per infracció de normes imperatives i per manca de compliment de les normes de disciplina bancària que obliguen a un nivell d’informació i transparència que no reflecteix l’escriptura de préstec. La mateixa resolució declara l’aplicació de l’índex alternatiu acordat (Euríbor més 1 punt).

La Jurisprudència en aquesta matèria es prou clara i això fa pensar que les demandes s’aniran presentant en els jutjats i, per tant, aconsellem que si vostè té una hipoteca referenciada a l’IRPH cal procedir a la reclamació a l’entitat financera atès que es pot estalviar molts diners.

Com experts en dret bancari,  si vostè  té una hipoteca amb l’IRPH com a índex de referència en lloc de l’Euríbor, consulti’ns i estudiarem el seu cas particular i l’informarem sobre les possibilitats de que l’entitat li tregui aquesta clàusula.
07_joan_llado_chimenis_cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.