Durant aquests dos últims anys hem vist com les criptomonedes han experimentat un gran increment en el seu valor. Però aquest creixement ve associat a una gran volatilitat. Un clar exemple d’aquest comportament ho podem veure en el Bitcoin, el qual va fluctuar des de 900$ fins a 20.000$ en el 2017. Tots aquests comportaments han fet que el Bitcoin i altres criptomonedes siguin centre d’atenció.

Avui a Espai 114 tenim el plaer de poder parlar amb un expert en criptomonedes, Martin Planes. El Sr. Planes és un enginyer informàtic de recorregut mundial que ha treballat per a grans bancs d’inversió com Credit Suisse. El Sr. Planes és especialista en la gestió de fons d’inversió que operen al mercat de les criptomonedes, utilitzant tècniques de market-making i arbitratge.

 

Bon dia Sr. Planes. Primer de tot, comencem per les bases: com definiria una Criptomoneda? Què és el que la fa diferent d’altres monedes convencionals? Quins avantatges donen a la societat i a l’economia?

Una criptomoneda és una moneda digital descentralitzada. Deixi’m que elabori el concepte:

 • Una moneda convencional és administrada, emesa i regulada per un govern i un banc central. Existeix tant en formes físiques com a digitals.
 • Una moneda digital, d’altra banda, solament existeix en forma digital. Per exemple: targetes de regal, PayPal o punts de targeta client. Novament, una companyia o entitat maneja totes les transaccions. No es poden realitzar transaccions de persona a persona.
 • Una moneda digital descentralitzada és una moneda que només existeix en forma digital i que no és administrada per ningú.

És com diners en efectiu, pots transferir-ho directament a una altra persona sense la necessitat d’una organització central, però és digital.

Durant anys pensàvem que era impossible crear un objecte digital que no es pogués duplicar. Avui, amb l’ajuda de la criptografia i la invenció de Blockchain, això és possible.

Per comprendre els avantatges, veiem com funciona una transacció de pagament a través d’Internet amb una targeta de crèdit o dèbit:

 • Vostè dóna el seu nom, adreça i números de targeta a un lloc web.
 • El lloc web lliura aquesta informació a un processador de pagaments.
 • El processador de pagaments transfereix la informació a Visa o Mastercard.
 • Visa o Mastercard contacten al seu banc per processar la transacció.
 • Quan s’accepta, el codi d’autorització s’envia de tornada a través de la cadena per concloure la transacció.

Hi ha alguns desavantatges en comparació als pagaments en efectiu:

 • Els controls de seguretat poden fer que una transacció falli.
 • Ha de donar molta informació personal a diverses parts.
 • El comerciant necessita pagar tarifes per acceptar pagaments amb targeta.
 • Darrere d’escena, les transferències de diners s’han de donar entre els bancs per liquidar les transaccions.

Amb una criptomoneda, un pagament a través d’Internet funciona com a efectiu. Envia l’import exacte directament al comerciant sense cap altre tercer.

 

El gran descobriment darrere d’aquestes criptomonedes és la tecnologia del Blockchain. Quin funcionament té i què pot aportar als serveis financers i altres sectors?

La tecnologia Blockchain permet crear i transferir un objecte digital que no es pot duplicar. Un Blockchain és com una base de dades o un gran arxiu d’Excel que es distribueix a milers de computadores diferents i es manté sincronitzat. Cada transacció que succeeix es registra en aquest Blockchain.

El major i més important ús de Blockchain és els diners. Hi ha 2 mil milions d’adults a tot el món que no tenen accés a la banca a causa de la falta de documents d’identitat o l’absència d’una sucursal bancària en la seva ubicació. No obstant això, la majoria d’ells posseeix un telèfon, i gairebé qualsevol telèfon pot executar una cartera de criptomonedes.

Eliminar la necessitat d’un tercer de confiança podria canviar moltes coses, com la venda de propietat sense un notari, el rastrejament dels productes, la votació electrònica segura i anònima, l’administració d’identitats i moltes altres.

D’acord, sembla que ja tenim les bases per entendre aquesta nova tecnologia. Existeixen diverses criptomonedes, quantes existeixen i què les diferencia?

Cada dia es creen noves criptomonedes, per la qual cosa és difícil fer un seguiment d’elles. Actualment, n’hi ha d’haver més de 500. Totes estan basades en el mateix principi de Blockchain amb alguns canvis. Alguns es centren en la privacitat (com Monero, Dash o ZCash), uns altres en funcions com a contractes intel·ligents (Ethereum, EOS, Cardano). Un contracte intel·ligent és un llenguatge de programació integrat en Blockchain. Per exemple, pot crear condicions com desbloquejar diners automàticament tots els mesos, o pagar la meitat d’alguna cosa i recuperar els diners després d’una hora si l’altra persona no ha pagat. Com encara estem al començament, és molt difícil saber quin ús futur podran adoptar.

 

Quin creu que cobrarà més importància en el futur?

És molt difícil de dir. Sens dubte, canviarà el món tant com a Internet ho va fer, però és massa aviat per saber quin o quins.

 

Quins factors creu que han cobrat més pes en el seu increment de valor? Estem davant d’un escenari d’especulació o inversió amb valor?

En aquest moment, crec que és principalment especulació. Hi ha monedes que no aporten una millora única a Bitcoin i valen milers de milions. És un tema molt tècnic i la informació és difícil de trobar i comprendre.

 

Són els mercats en els quals operen les criptomonedes segurs? Vostè creu que aquests mercats podrien arribar a fallar? Què passaria en aquest cas?

Aquest és un cas on has de fer el teu treball de cerca i avaluació. És impossible saber si una casa d’intercanvi és segura. Hi ha hagut molts casos en els quals es van robar fons en el passat i segurament tornaran a succeir. Per aquesta raó, mai s’ha de mantenir una gran quantitat de criptomonedes sota custòdia d’un mateix intercanvi. Si algú aconsegueix robar les criptomonedes i l’intercanvi es declara en fallida, pot perdre’s tot. Una casa d’intercanvi no és un banc i no està cobert pel Fons de Garantia de Dipòsits.

 

Tal com hem comentat, vostè opera en aquests mercats, però d’una manera poc convencional. Podria explicar-nos què és el market-making i l’arbitratge? Té el mercat de criptomonedes alguna similitud amb el FOREX?

Per atreure clients, un intercanvi ha de proporcionar els millors preus possibles, tant per a les persones que desitgen comprar com per a les persones que desitgen vendre. El meu treball com market-maker és proporcionar aquesta liquiditat en tots dos costats, en tot moment.

Per definició, aquesta activitat és difícil. Venc quan la gent compra i compro quan la gent està venent, així que sempre estic en contra de la tendència. Fer-ho en múltiples plataformes al mateix temps ho fa rendible perquè puc obtenir petites diferències de preus entre intercanvis. Això es diu arbitratge.

 

Existeixen moltes plataformes que operin exclusivament amb criptomonedes? Algunes són més aconsellables que unes altres?

Hi ha moltes plataformes que operen amb criptomonedes. Per a nous inversors, recomanaria unir-se a Bitstamp. És l’única plataforma regulada a Europa. Coinbase és també una bona opció.
Per a inversors amb experiència, recomanaria Bitfinex i Bitmex, ja que ofereixen més criptomonedes i funcions com Derivats i Operacions de marge.

 

Existeixen les ETF amb aquest tipus de subjacents?

Sí. A Europa, per exemple, es pot comprar i vendre COINXBE i COINETHE en la borsa d’Estocolm que rastregen respectivament Bitcoin i Ethereum. Es crearan molts més en un futur pròxim.

 

Per acabar: què espera del mercat de criptomonedes? Creu que seguirà creixent? Quines són les seves prediccions?

Si bé no diria que el mercat es troba actualment en una bombolla, massa persones estan comprant monedes sense entendre el concepte central darrere d’elles. Quan Bitcoin es mou cap amunt, totes les altres monedes també es mouen cap amunt.

Crec que 2018 serà un any de consolidació. Les “bones” criptomonedes seguiran augmentant mentre que les “dolentes” cauran. El 2018 també serà l’any del trading institucional. Veurem els fons d’índexs rastrejar una cistella de criptomonedes, els bancs reaccionaran i oferiran carteres amb criptomonedes, els fons d’inversió començaran o augmentaran les transaccions amb elles.

 

Aquesta és una interessant perspectiva en les futures tendències de les criptomonedes. Em temo que estem fora de temps. Gràcies per la seva participació en aquesta primera entrevista d’Espai 114, Sr. Planes. Espero que hagi gaudit del temps i li desitjo tota la sort amb el seu treball en aquests mercats.

Aquesta ha estat la nostra primera entrevista amb un dels nostres coworkers. Seguirem realitzant futures entrevistes amb altres coworkers tractant temes actuals de la societat i l’empresa. Gràcies pel seu temps.

Equip Espai 114

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.