Els procediments incoats per fets il·lícits relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), denúncies per injúries i amenaces a les xarxes socials, van ascendir l’any passat a 11.990 (un augment de més del 50% Vs 2013, segons la Memòria anual de la Fiscalia).

En ocasions, les xarxes socials s’utilitzen per proferir amenaces, injúries, calúmnies o dur a terme conductes d’assetjament. Les plataformes favorites són Facebook i Twitter. El que passa, en la majoria d’aquests casos, és que els infractors no són conscients que estan cometent un delicte.

El delicte de calúmnies és “la imputació d’un delicte fet amb coneixement de la seva falsedat o menyspreu cap a la veritat”. El delicte d’injúries consisteix únicament en “l’acció o expressió que fereix la dignitat d’una altra persona, menyspreant la seva fama o atemptant contra la seva pròpia estimació”. El d’injúries, però, és el delicte que més cometen els usuaris de xarxes socials. I el fet que aquests delictes s’estiguin cometent a Internet comporta que la difusió sigui màxima i el perjudici més gran i, per tant, també la condemna.

Tot i que aquestes activitats se solen dur a terme en l’anonimat, hi ha mesures a prendre per poder denunciar.

  • Recopilar tota la informació possible (captures de pantalla, fotografies de les amenaces o insults, i si és possible, aixecar acta notarial dels continguts).
  • Denunciar davant la xarxa social i les autoritats (des del portal dels experts informàtics de l’institut armat, a través dels apartats Vull informar o Vull denunciar, el ciutadà tan sols ha d’omplir un formulari i adjuntar l’adreça web (URL) de la pàgina que allotja, segons les seves sospites, algun contingut delictiu.

Fa un temps el Ministeri de l’Interior va crear la Unitat Central d’Investigació de Delictes Tecnològics que, entre altres qüestions, ja s’encarrega de perseguir les activitats delictives en xarxes socials. Entre les seves funcions està la de perseguir els delictes que impliquin l’ús de les TIC, així com el cibercrim a nivell nacional i internacional.

Si necessites ajuda legal, suport jurídic, l’equip de professionals de Logic Data Consulting som experts en Dret Digital. Consulta’ns.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.