Comptar amb un Compliance Penal ja exculpa empreses

Les empreses en el si de les quals es cometi un delicte per un empleat o comandament es poden veure exonerades de responsabilitat penal si compten amb un pla de prevenció de riscos penals o compliance penal.

Des de la reforma del Codi Penal de Juliol de 2015, s’han dictat sentències que condemnaven a les empreses per no tenir aquests plans però ara ja existeixen pronunciaments en què les absol per tenir-los.

Els magistrats acorden el sobreseïment i arxiu de les causes si entenen que s’ha acreditat sobradament que l’empresa compta amb un “manual de compliance” que compleix amb els requisits legals, així com que per a la seva gestió es compta amb les suficients eines, polítiques i protocols, que componen l’anomenat “sistema de control de qualitat” adequat per exigir al personal de la mateixa el compliment de les normes professionals, establint mesures de vigilància i control idònies per evitar la comissió d’il·lícits.

Per tant disposar d’un pla de Compliance pot estalviar a l’empresa tenir una responsabilitat per fets il·lícits que es cometin en el si de la mateixa.

Joan Lladó
Advocat

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *