7 conceptes bàsics per entendre Google Analytics

Tenir una pàgina web per al seu negoci no és suficient i deixar-la a la xarxa com si fos un aparador perquè els clients passin i vegin no sol ser la millor idea. Una web no és un moble: cal dotar-la de dinamisme, treballar el seu posicionament per no perdre oportunitats de negoci i, sobretot, utilitzar-la com una eina de prospecció del mercat.

Des del 2005 Google ofereix una eina, el Google Analytics, que ens pot fer una radiografia perfecte del nostre perfil d’usuari, de quantes persones ens visiten la pàgina, de quins són els seus interessos i, sobretot, què miren exactament de la nostra pàgina. A continuació, expliquem 7 conceptes clau relatats per l’expert en màrqueting digital José García de Dionisio que ens serviran per interpretar les dades que ens proporciona l’Analytics i, treure, així, el màxim rendiment a la nostra pàgina web.

Lloc web: “Erròniament s’ha vingut cridant pàgina web al que és el lloc web. És a dir, el lloc web engloba totes les pàgines webs d’un domini. Un lloc web és as.com; per contra, una pàgina web és futbol.as.com/futbol/; dit d’una altra forma, un lloc web està compost per pàgines web.

Pàgina web: Aquest concepte està lligat a l’anterior. José García recorre a un exemple per il·lustrar la diferència entre lloc i pàgina: un lloc web és una casa, i les seves pàgines webs són el saló, el bany, el dormitori …

KPI (Key Performance Indicator): És un indicador de rendiment. Per exemple, per una e-commerce, la seva KPI principal seria mesurar quin percentatge de conversió té el seu web, és a dir: de les persones que entren, quantes compren.

Mètrica: És una unitat de mesura de dades. En analítica web es pot mesurar tot i com es vulgui, en visites, compres, usuaris, etc.

Visites: Usuaris que visiten el lloc web. Cal diferenciar-los de visitants únics, que són aquells que visiten la web en 24 hores. Per exemple, si en Pau accedeix 1 vegada al nostre lloc web en 24 hores i en Carlos hi accedeix 3 vegades en 24 hores, els visitants únics són el Pau i el Carlos (2 en total), mentre que les visites són 1 d’en Pau i 3 del Carlos (4 en total).

Sessions: Període de temps que comença a comptabilitzar-se des que un usuari entra en el nostre lloc web fins que passen 30 minuts sense que interactuï amb ell. Si passen 30 minuts sense que l’usuari no faci res en el nostre lloc web, la sessió caduca. Després d’aquests 30 minuts d’inactivitat qualsevol pàgina visualitzada per aquest usuari serà tractada com una nova sessió i, finalment, a tots aquells usuaris que abandonin un lloc web i tornin al mateix abans que passin 30 minuts se’ls comptabilitzarà com a part de la sessió original.

Rebot: És una taxa lletja. Es diu rebot al fet que un usuari abandoni el seu lloc web des de la mateixa pàgina que va entrar, sense haver interactuat amb cap pàgina més. Un exemple seria l’entrada a un blog, llegir un post determinat i sortir sense que li interessi llegir res més. Si es fa això, per Google Analytics no ha estat visitant el blog en cap moment.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.