A partir de  l’1 de gener de 2015 per tal que l’arrendament d’immobles sigui considerat activitat econòmica únicament es requerirà d’un treballador a jornada completa (i no d’un local afecte de forma exclusiva, com passava fins el 31 de desembre de 2014). Complint aquesta condició, l’arrendament es considera activitat econòmica a efectes d’IRPF, de l’Impost sobre Societats i de l’Impost sobre Patrimoni. Així mateix, l’exempció de les participacions en l’Impost sobre el Patrimoni permet l’aplicació de la reducció del 95% en l’Impost sobre Successions i Donacions sobre la base de la normativa estatal.
 
Ara bé, en el cas concret de Catalunya existeix normativa pròpia de l’Impost sobre Successions i Donacions. Actualment, aquesta normativa catalana continua exigint que es disposi d’un local afecte de forma exclusiva i d’un treballador a jornada completa per considerar que l’arrendament constitueix activitat econòmica a efectes de l’Impost sobre Successions i Donacions.
 
Per tant, si la societat arrendadora disposa únicament d’una persona treballant a jornada completa, es compliran les condicions necessàries perquè l’arrendament d’immobles sigui activitat econòmica segons la normativa estatal. Si es compleixen la resta de requisits (participació i remuneració suficients), les participacions estaran exemptes de l’Impost sobre el Patrimoni i es podrà aplicar la reducció del 95% en l’Impost sobre Successions i Donacions en aquelles CCAA que apliquin normativa estatal o bé que la seva normativa pròpia estigui d’acord amb l’estatal (és a dir, que únicament exigeixin el local). No obstant això, en aquelles CCAA en les quals la seva normativa pròpia continuï exigint el requisit del local afecte, s’aplicaria l’exempció en l’Impost sobre Patrimoni però no podria aplicar-se la reducció del 95% en l’Impost sobre Successions i Donacions.
 
En conseqüència, si bé el requisit del local afecte ha estat eliminat de la normativa estatal, la nostra recomanació per a contribuents residents a Catalunya és dotar a la societat arrendadora d’un local afecte de forma exclusiva i d’un treballador a jornada completa, per poder aplicar no tan sols l’exempció en Patrimoni, sinó també la reducció del 95% en l’Impost sobre Successions i Donacions.
firmas llado_mireia_cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.