QUÈ PUC DEDUIR-ME (O NO) COM AUTÒNOM?

A Espanya hi ha més de tres milions d’autònoms, la meitat d’elles persones físiques sense assalariats a càrrec seu seu. Els impostos poden arribar a ser un mal de cap per als autònoms, però és un tema amb el qual tots han de bregar cada dia. No obstant això, coneixent-los millor i sabent que despeses són deduïbles, és possible alleugerir-ho perquè de vegades és una pesada càrrega per a aquests professionals.

Transport, equipament, lloguer, assegurances… Els autònoms han de ser meticulosos amb la gestió i nombroses despeses diàries i sovint és complicat saber quins d’ells són deduïbles a la declaració de la renda.

Els requisits per poder deduir despeses 
Abans d’entrar en els detalls, és imprescindible assegurar-se que les despeses de l’autònom compleixen amb els requisits d’Hisenda perquè es puguin deduir fiscalment.

 1. Estar relacionats amb la seva activitat econòmica. Pot semblar lògic però a l’hora de la veritat, no sol ser res fàcil separar les despeses que provenen de l’ús laboral i els que provenen d’un ús privat.
 2. Estar degudament justificats. Factures, rebuts, extractes bancaris… Hi ha diverses formes de justificar una compra que s’hagi realitzat. Pel que, molt important demanar factura sempre per a qualsevol despesa.
 3. Estar registrats en els “llibres comptables”. Poden estar en paper o format electrònic. En un fitxer Excel seria suficient.
 4. Estar imputats a l’exercici que correspongui. És a dir, que les despeses que es vulguin deduir han d’estar associats al període en el qual s’hagin generat.

Les principals despeses deduïbles per a autònoms
Per començar és necessari tenir en compte que les despeses deduïbles depenen de molts factors. El ‘règim de tributació’ al que estigui acollit l’autònom o el tipus d’activitat que desenvolupi, són alguns d’ells.

Tot i així, si ets algun d’ells, saps que conceptes són deduïbles per a tots els autònoms? Aquí tens una llista de conceptes a deduir-te com a autònom:

 • La quota d’autònom. Ser autònom i pagar la quota és una despesa. Per a l’autònom és una despesa que té a l’hora de desenvolupar el teu negoci, per tant, una despesa deduïble
 • L’habitatge, despeses i segur de la llar. Si desenvolupes tota o part de la teva activitat en el teu habitatge de lloguer o compra, també podràs deduir-te la part proporcional de l’espai que utilitzes per a ella. Això inclou la part proporcional del pagament del lloguer o hipoteca i les despeses de la comunitat. Així com, pots declarar el teu habitatge com a despesa, totes les despeses associades també poden deduir-se com a despesa, tenint en compte que s’ha d’informar solament de la part destinada al treball. Electricitat, aigua… despeses de consum que des de l’any 2017 també es reconeixen conseqüència de l’activitat de l’autònom. El segur de la llar, tant de lloguer com de propietat comptabilitza dins de les despeses a deduir.
 • Material d’oficina, ordinador o altres perifèrics 
  Inclou tot el material que es necessita per desenvolupar el teu negoci, com poden ser llibretes, bolígrafs, carpetes,… La teva targeta de visita que pots lliurar als teus potencials clients, despesa deduïble ja que és el teu mitjà per aconseguir contactes i fa possible negoci en un futur.
  L’ordinador és una despesa justificable, a causa de la seva necessitat per desenvolupar l’activitat. Si el cost d’aquest és superior a 800€, hauràs d’amortitzar-ho durant anys. Així com, tots els perifèrics també poden desgravar-se, amb la presentació de la factura.
 • Transport, cotxe, gasolina, viatges de negoci i dietes
  El cotxe podrà deduir-se sempre que es pugui demostrar que forma part de la teva activitat. En el cas del transport, s’ha de portar targetes de transport públic a les oficines d’atenció al client per tramitar la factura que justifiqui l’ús d’aquestes. Els viatges a visitar clients, inversors, congressos… poden deduir-se si són 100% professionals.
  Les reunions amb clients realitzades en hores de menjar, poden ser despeses deduïbles, amb la justificació de la factura.
 • Mòbil, internet i consum
  El mòbil es considera un eina per al desenvolupament de la teva activitat, per poder contactar amb clients i proveïdors. Així com, el seu consum.
  L’accés a internet, també una eina important que et podràs deduir amb la presentació de la factura de consum.
 • Domini pàgina web, hosting, llicencia programari, disseny web, publicitat AdWords, Twitter, Facebook…
  La compra d’un domini d’una pàgina web per difondre el teu negoci online, és deduïble. Dins d’aquesta categoria podem incloure el servidor allotjat el teu web, Blog, imatges… tot el contingut relacionat amb el pagament i utilització posterior per al teu negoci. La publicitat online, és a dir, campanyes per promocionar la teva empresa o negoci a la xarxa, seran despeses deduïbles per a l’autònom. Així com, totes les eines de gestió, programació o consulta relacionades amb l’activitat.
 • Serveis de gestoria o assessoria
  Si tens un gestor o assessor per ajudar-te en comptabilitat, també pots deduir-te els cobraments de les seves factures com una despesa relacionada amb la teva activitat.
 • Aquests són alguns dels conceptes deduïbles per a l’autònom. Encara que cal destacar, que hi ha més despeses que es consideren deduïbles segons el desenvolupament de l’activitat i en altres casos l’Administració pot no considerar-los deduïbles. És important estar sempre assessorats per equips especialitzats.A Lladó Grup Consultor  disposem d’un equip d’especialista per assessorar-li en tots els dubtes que li puguin sorgir.

c/ Sant Domènec, 39-41

08911 Badalona

consultor@lladogrup.com