QUÈ PODEM RECLAMAR EN CAS DE VEURE’NS AFECTATS PER UNA VAGA AÈRIA, RETARD O CANCEL·LACIÓ DEL VOL?

A què tinc dret d’una aerolínia?

  • Si el seu vol es retarda com a conseqüència d’una vaga o qualsevol altre motiu excepte les excepcions per Llei i ha de romandre en l’aeroport, té dret a sol·licitar assistència, d’acord amb el Reglament europeu 261/2004.
Estat del vol Distància del vol Prestació d’assistència i servei
A partir de 2h d’espera Vols fins 1500 km Begudes, menjars i dues trucades, correus electrònics o faxos gratis
A partir de 3h d’espera Vols entre 1500-3500 km Begudes, menjars i dues trucades, correus electrònics o faxos gratis
A partir de 4h d’espera Vols des de 3500 km Begudes, menjars i dues trucades, correus electrònics o faxos gratis
A parir de 5h d’espera Todos los vols Dret a desistir del seu contracte de transport i demanar el reemborsament del preu del bitllet
Vol ajornat fins a l’endemà Todos los vols Hostalatge en hotel i transport
  • Les indemnitzacions a reclamar per la vaga del personal de l’aerolínia estan entre 250 a 600€, varia en funció de la distància en vol fins a la destinació final.
Distància en Km Indemnització per vaga del personal
Menys de 1.500 km 250€
1.500 km – 3.500 km 400€
Mes de 3.500 km 600€

Des de l’any 2004 els passatgers d’avió tenen una protecció especial, gràcies al Reglament Europeu 261/2004. Es va confirmar finalment que la denegació d’embarqui, la cancel·lació o un retard considerable dels vols constitueixen situacions molestes per als passatgers i poden causar-los grans inconvenients que han de ser indemnitzats.

 

A qui s’aplica el reglament?
• A tots els passatgers d’avió que disposen d’una reserva confirmada.
• Si el viatge s’inicia en un aeroport europeu o que aterra en un aeroport europeu, sempre quan aquest últim cas la línia aèria tingui el seu domicili en la Unió Europea.

En aquest cas, és irrellevant si els passatgers:
• Van reservar un viatge combinat.
• Van triar una companyia de baix cost o lowcost.

• Es troben en un viatge de negocis.
• Volen amb bitllets gratuïts o reduïts gràcies a un programa de fidelització de clients o punts.

 Les vagues de personal son les principals causes de retard i cancel·lacions de vols. D’acord, amb la normativa europea, en el cas que la vaga es produeixi en la companyia aèria, és possible reclamar una indemnització, però també per retards o cancel·lacions.

L’aerolínia haurà de demostrar que ha pres totes les mesures necessàries per evitar a interrupció de la seva activitat. No obstant això, si es tracta d’una vaga aliena a l’aerolínia, per exemple, vaga personal de l’aeroport, els passatgers afectats no tenen dret a indemnització. Això sí, tots dos casos els passatgers tindrien dret a rebre assistència en l’aeroport i al fet que se li trobi transport alternatiu el davant possible.

 

Com saber si el meu vol es veurà afectat per una vaga?
Moltes aerolínies informen als seus passatgers sobre els vols cancel·lats a causa d’una vaga, a través d’un correu electrònic. A la pàgina web de l’aerolínia també trobaràs números de telèfon útils i indicacions per als canvis de vol i anul·lacions.

Es recomana imprimir la informació compartida en internet sobre el teu vol cancel·lat per tenir un comprovant per si es necessita en el futur. Els passatgers en viatges combinats haurien de dirigir-se al seu operador turístic per saber si el seu vol va a ser cancel·lat o ajornat a causa de la vaga.

Puc reclamar per la vaga de personal d’una aerolínia?

Sí. Les vagues de personal d’una aerolínia, no es consideren “causa de força major” i la seva resolució competeix directament a la companyia aèria, per la qual cosa és l’última responsable de resoldre els seus problemes interns i que aquests no afectin als passatgers que tinguin vols contractats.

El tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en la seva sentència del 17 d’abril, indica que “l’absència espontània d’un part important del personal de navegació d’una aerolínia no constitueix una “circumstància extraordinària” que s’eximeixi d’indemnitzar als passatgers afectats. Segons el TJUE, una vaga de personal, no és una causa de “força major” si no es compleixen els requisits d’aliens (aliens a l’aerolínia d’inevitabilitat i imprevisibilitat.

Quan no podré reclamar?

Quan la cancel·lació sigui per circumstàncies inevitables o imprevisibles, per exemple, causes meteorològiques, la comunicació de la cancel·lació es realitzi amb antelació de 2 setmanes, o el passatger accepti un vol alternatiu en horari similar.

Si la companyia no respecta els seus drets, sol·licitar la fulla de reclamació en el punt d’informació de la companyia o reclamar a l’empresa pels mecanismes que faciliti (formulari web, telèfon d’incidències, etc.).

Si en el termini de 30 dies no ha rebut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contactar amb els nostres especialistes que li assessoressin de tots els passos a seguir.

Li esperem a Lladó Grup Consultor

c/ Sant Domènec, 39-41  08911 – Badalona

consultor@lladogrup.com