La Sentència del Tribunal Suprem, sala 4ª, del Social de 12 maig 2015, ha unificat criteri respecte al contingut mínim de la carta d’acomiadament objectiu per causes econòmiques. S’exigeix ​​com a primer requisit formal l’existència de comunicació escrita al treballador expressant la causa generant actualment, el seu incompliment, la declaració judicial d’improcedència de l’acomiadament objectiu efectuat i correspondrà a l’empresa la càrrega de provar la veracitat dels fets imputats en la carta de acomiadament com a justificatius d’aquest. Per justificar l’acomiadament, a l’empresa no li admeten en el judici altres motius d’oposició a la demanda que els continguts en la comunicació escrita de l’acomiadament, és a dir, no es poden introduir fets nous dels ja explicitats en la carta d’acomiadament .
El contingut de la carta o comunicació ha de ser inequívoc, és a dir, prou clar i expressiu, per evitar tot dubte o incertesa pel que fa a les imputacions de l’empresa, la comunicació escrita ha de proporcionar al treballador un coneixement clar, suficient i inequívoc dels fets que se li imputen perquè, comprenent sense dubtes racionals l’abast d’aquells, pugui impugnar la decisió empresarial i preparar els mitjans de prova que jutgi convenients per la seva defensa. Aquesta finalitat no es compleix quan l’al·ludida comunicació només conté imputacions genèriques i indeterminades que pertorben greument aquella defensa i atempten al principi d’igualtat de parts en constituir, en definitiva, aquesta ambigüitat una posició d’avantatge de la qual pot fer-se valdre l’empresa. Per tant, no és solament una causa abstracta la que ha de expressar-se en la carta d’acomiadament, sinó també la causa concreta i pròxima motivadora de la decisió extintiva.
És per això que no recomanem cartes d’acomiadament genèriques al·legant una situació de crisi general del sector, sinó que cal provar les causes concretes en què es troba immersa l’empresa i acompanyat de la documentació que així ho acrediti (impostos de societats, IVA ‘si balanços de l’empresa degudament peritats).
El contingut de la carta és fonamental per evitar que l’acomiadament esdevingui improcedent i, per tant, en contra dels interessos de l’empresa que necessita re-estructurar-se.
07_joan_llado_chimenis_cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.