En èpoques en que la situació econòmica no és tant favorable algú pot pensar que no són bons moments per fer negocis. Doncs, tot i que sabem de les dificultats de moltes empreses, és ben cert que hi ha un ventall de noves oportunitats, de nou mercats, nous públics, de posar a la imaginació al servei de treure, de cada ú de nosaltres, el millor i saber re-inventar-nos. D’aquí surten les star-up, els joves emprenedors amb iniciatives i idees noves, la iniciativa de les empreses per buscar nous mercats i, perquè no l’adquisició d’altres empreses como a fórmula de creixement.

El sector de les fusions i adquisicions , a la baixa els últims anys, ha començat repuntar de la mà d’empreses en busca de noves oportunitats. Potser no són els emprenedors joves, dinàmics disposats a equivocar-se com a part del seu èxit de futur, mancats de recursos i treballant en centres de co-working, sinó que són empreses consolidades i que veuen que ara hi ha oportunitats d’adquisicions i els possibles adquirits veuen l’oportunitat de donar continuïtat a la seva empresa amb noves visions de negoci, amb capitalització, amb manteniment dels llocs de treball.

Un procés d’adquisició és llarg i feixuc però cal tenir clar alguns aspectes bàsics:

 

–          Cal arribar a un acord marc que posi de manifest les bases de l’operació i de la manera que aquesta es desenvoluparà, així com un acord de confidencialitat de les informacions de les empreses intervenents.

–          És essencial la realització , per l’empresa adquirent, d’una due diligence de la empresa adquirida. La due diligence és una revisió legal, econòmica i tributària de l’empresa adquirida per tal de saber el nivell de compliment de les seves obligacions davant de tercers i identificar els riscos en diverses àrees que hi pot haver : contractes, reclamacions, inspeccions tributàries, multes , sancions, etc .. . En alguns casos es recomanable, inclús, una auditoria.

–          Arrel de la due diligence les parts poden renegociar les condicions bàsiques inicials segons els riscos que s’hagin detectat i, donarà lloc, a un nou document que determinarà les condicions definitives de l’operació, les garanties , retencions i reserves oportunes pel bon fi de l’operació.

–          Seguidament , i un cop les parts tinguin al seu abast les garanties i altres condicionants segons el document d’anterior referència, s’atorgarà l’escriptura pública de compravenda on es recolliran tots i cada un dels acords.

En tot procés d’adquisició, tant si s’és venedor com comprador cal tenir un bon assessorament per tal de prevenir qualsevol eventualitat.

07_joan_llado_chimenis_cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.