El 2011, hi havia 120.000 habitatges, mentre que ara es calcula que n’hi ha 1,5 milions d’apartaments de lloguer turístic a Internet

L’economia col·laborativa ha arribat amb força al turisme i, igual que ha passat en el transport , genera inquietud en la indústria hotelera tradicional, que denuncia que aquestes plataformes d’internet que ofereixen lloguers turístics competeixen amb avantatge .

La reforma de la llei d’arrendaments urbans de 2013 va deixar fora els lloguers d’apartaments turístics, per la qual cosa correspon a les comunitats autònomes, que tenen les competències de turisme, fer la regulació d’aquesta activitat .

No obstant això, de les 17 autonomies només algunes (Catalunya, Balears o Madrid ) disposen ja de marc legal per als lloguers turístics, mentre que a la resta es mou en uns llimbs legals que, a més, pot acabar tenint diferències substancials entre comunitats .

En una recent entrevista amb EFE, la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Borrego, va apuntar la necessitat de fer una regulació homogènia per evitar ”l’intrusisme i la competència deslleial” . La pilota és a la teulada de les comunitats, tot i que Borrego assegura que “intentaran” que sigui aquest mateix any .

Els experts internacionals també criden l’atenció sobre la urgència de comptar amb una normativa, a la vegada que veuen el fenomen com imparable.

El secretari general de l’Organització Mundial del Turisme ( OMT ), Taleb Rifai, creu que no cal oposar-se al fenomen, “sinó regular” i recorda que l’economia col·laborativa també té efectes positius en distribuir ingressos entre els particulars i les famílies. No obstant això , entén les protestes del sector hoteler i assenyala que “fins que els governs i la societat no ho posin sota control, no és just ni segur” .

Per part del sector hoteler també hi ha moviments que intenten buscar vies intermèdies. El mercat d’aquest tipus de lloguer d’apartaments presenta, en l’actualitat, dos tipus de webs: les que exclouen la seva responsabilitat en la comercialització i les que l’assumeixen i ofereixen, a més, serveis similars als hotelers.

La indústria hotelera serà insistent en què la regulació d’aquesta activitat sigui una realitat o, si escau, més estricta, apunta.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.