En moltes empreses es manté en els seus comptes,  saldos a favor o a càrrec dels socis i aquestes són operacions vinculades que Hisenda es mira amb lupa, per les possibles implicacions fiscals pel soci i la societat.

El compte 551 “Compte corrent amb socis i administradors” reflecteix les operacions puntuals entre la societat i els socis, i si es cancel·la als pocs dies, es pot dir que no hi ha conseqüències fiscals, però altres vegades la seva utilització es dervirtua ja que els moviments només es fan en un sentit, o triga molt en cancel·lar-se el saldo, etc.. i habitualment no es liquiden interessos.

Si les sortides són de la societat a favor del soci o socis, Hisenda considerarà que no hi ha  intenció de retornar el que s’ha rebut i per tant podran qualificar-ho de dividend.

En aquest cas:

– El soci tributarà com a dividend a la base de l’estalvi (més interessos i possibles sancions)
– Aquest concepte per la societat no serà despesa deduïble
– La inspecció pot reclamar interessos de demora i sancions per les retencions no practicades per la societat. Si es pot demostrar que és un préstec a favor del soci i si té una participació igual o superior al 25% del capital, Hisenda considerarà que haurien d’ haver-se meritat interessos a valor de mercat.

Si és així, Hisenda computaria un ingrés financer a favor de la societat, havent de tributar, i al soci considerarà que ha rebut un benefici de la societat, tributant en el seu IRPF com a dividend.

Posi especial atenció a les operacions vinculades soci i societat.

Consulti amb el seu assessor fiscal.

Josep Cid Dacosta
Soci Economista        

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.