legalitat IRPH

EL TJUE ANALITZA LA LEGALITAT DE L’ÍNDEX IRPH

Fa uns dies el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), va celebrar una vista amb motiu d’analitzar si el IRPH, un dels índexs de referencia del mercat hipotecari espanyol, compleix amb la directiva europea sobre les clàusules abusives.

Què és el IRPH

El IRPH és un indicador que s’utilitza en hipoteques a tipus variable. De la mateixa manera que en alguns préstecs usen l’EURIBOR, uns altres van apostar per utilitzar el IRPH.

Aquest indicador hipotecari es va popularitzar en 2018, quan l’EURIBOR estava en màxims. Gairebé una dècada desprès el IRPH està sota sospita judicial i ja compta amb sentències en contra seva.

Com funciona el IRPH

El IRPH es calcula tenint en compte la mitja dels préstecs a tres anys concedits per bancs (IRPH de bancs), segons l’oferta mitjana de caixes d’estalvi (IRPH de caixes, el més estès) i el global d’entitats (IRPH del conjunt d’entitats).

El Banc d’Espanya és l’encarregat d’elaborar la dada, que desprès es publica en el BOE.

El suposat avantatge IRPH front l’EURIBOR era que es tractava d’un indicador menys volàtil, amb menors oscil·lacions. És a dir, que en teoria no pujaria com ho havia fet l’EURIBOR. A canvi, el gran desavantatge del IRPH en front de l’RURIBOR és que era i és més car. En concret, un hipoteca referenciada al IRPH pagarà entre un 1,5% i un 3% més.

Els experts calculen que la sentència podria afectar mig milió de famílies, el 9% del total de contractes hipotecaris, i segons algunes associacions de consumidors, la xifra podria arribar al milió. El bancs més exposats son CaixaBank i Santander, segons els analistes.

Les sentències en contra del IRPH no són noves. Hi  ha més de 40 en diferents províncies.

No obstant això, la més rellevant continua sent la sentència del Jutjat mercantil 1 de Vitòria-Gasteiz del 11 de març de 2016; confirmada per Sentència de l’Audiència provincial d’Àlaba de 19 d’Octubre 2016 i la fermesa del qual es reconeix per l’acte del TS de 10 maig 2017, la sentència pot llegir aquí.

Seguirem amb gran interès el desenvolupament de la resolució de la vista per continuar informant i els possibles passos a seguir, si podria ser un dels afectats i voldria reclamar.

El Departament Legal de Lladó Grup Consultor resta a la seva disposició per informar-lo.

Joan Lladó Chimenis

Advocat

consultor@lladogrup.com