Crowdfunding Llado

CROWDFUNDING

Avui en dia, hi ha un cert desconeixement de com funcionen les plataformes de crowdfunding. Eines de finançament alternatives amb un alt creixement al món, degut a la seva transparència i eficiència a l’hora de proporcionar finançament a projectes d’empresa convencionals i a altres no tant comuns.
Els inicis del CrowdFunding es van originar amb una acció dels fans del grup musical britànic Marillion per Internet, en l’any 1997. Els fans es van organitzar via Internet per finançar una gira del grup pels EEUU.  Es considera aquest moment, l’inici del crowdfunding tal i com l’entenem avui en dia, el finançament col·lectiu de projectes realitzat a través de Internet.

Entrant en matèria, podem veure que el crowdfunding és molt més que un senzill finançament i funciona de la següent manera:

  • Per l’objectiu: Existeix un objectiu de recaptació a aconseguir i que si no s’aconsegueix no es finança el projecte ni tampoc es cobra els diners a les persones que ho han aportat.

També existeix el sistema en el que sempre es recapta i per tant sempre es cobra la quantitat aportada, independentment del percentatge de l’objectiu recaptat. És a dir, si hagués una sola aportació en un campanya es recaptaria la quantitat aportada.

  • Pel sistema de contraprestacions: La persona que aporta en una campanya pot rebre diversos tipus de contraprestacions segons la seva aportació monetària. En funció del tipus de contraprestació que rebi es defineixen els cinc tipus de crowdfunding.

Els diferents tipus de crowdfunding es defineixen en funció de la contraprestació que reben les persones que aporten fons a un projecte. Per tant, hi ha crowdfunding de:

Recompensa, tipus de crowdfunding en que s’ofereix un producte o servei com a contraprestació.

Entenem com a producte, un producte tecnològic , un producte cultural físic o digital com un llibre o qualsevol altre tipus.  I com a servei, experiències o vivències, com pot ser una entrada a una obra de teatre a nivell cultural, com empresarial, d’emprenedoria, solidari o d’investigació com l’exemple del Síndrome de Rett.

logo Verkami

Inversió, aquell crowdfunding en el que s’ofereix a les persones que aporten un fons, una participació en el capital o en els beneficis del projecte, és a dir, les persones passen a ser inversors del projecte. Per tant, es imprescindible que el projecte de la campanya sigui una societat que pugui repartir participacions o beneficis a les persones participants en la campanya de crowdfunding. Com la campanya de Eureka Experts.

Préstec, també conegut com crowdlending, a dia d’avui el tipus de crowdfunding que més està creixent a nivell mundial. I un dels factors que explica el seu creixement, és el fet de que les persones que fan l’aportació reben el seu retorn relativament ràpid. I l’altre a destacar, és que les plataformes de crowdlending apliquen criteris de selecció dels projectes bastant restrictius, donant lloc a major seguretat de tornada del fons prestat al costat de tipus de d’interès compromès.

Tant el crowdfunding de inversió com el crowdfunding de préstec (crowdlending), estan regulats per la “Ley de fomento de la financiación empresarial”.

Donació, les persones aporten fons a un determinat projecte, per tant les persones son donants de fons totalment altruistes. Aquest tipus de crowdfunding és molt important a nivell mundial i es veuen clarament en moments de grans crisis naturals o altres desastres que afecten directament a una població determinada. Com a exemple clar, seria el cas del projecte de Bill Gates y John Green que va recaptar més de 200.000$ per portar l’aigua potable a Etiòpia.

Donació per o través de recompensa, un tipus de crowdfunding que té sentit quan una persona coneguda o una gran marca recolza la campanya. Un exemple clar va ser el de la marca STAR WARS en Omaze, una campanya per donar fons a Unicef i les persones rebien recompenses com participar en una escena d’un episodi de la saga.

Inspirant-se en aquest model de vies de finançament alternatiu existeix un altre servei financer que presenta una tendència a l’alça com és Invoice Discounting. Una fórmula de finançament per empreses que necessiten avançar el pagament als seus client, normalment en casos de pymes. Son altres empreses o inversors particulars els que aporten els diners obtenint una contraprestació econòmica, en forma de tipus d’interès  ja pactat.

A Espai 114 tenim un ampli catàleg de col·laboradors entre els quals hi ha diversos Marketplace especialitzats en crowdfunding i crowdlending, Invoice Discounting (Descompte de Factures), t’ajudem a iniciar-te i assessorar-te en la inversió en aquests Marketplace, i en l’assessorament de finançament per la teva empresa o projecte.

T’esperem a
C/Francesc Layret 114, 08911, Badalona
934646210 – info@espai114.com
www.espai114.com/solucions-financeres/