És possible que dins de la vostra empresa us hàgiu plantejat en diferents ocasions l’elaboració d’un Pla d’Igualtat. Però, de quin tipus de document estem parlant? Què és un Pla d’Igualtat i com podem crear-lo?

 

Què és un Pla d’Igualtat?

Un Pla d’Igualtat és un document amb diferents mesures per ajudar a l’empresa a impulsar la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones, així com a eliminar qualsevol discriminació que pugui donar-se per raó de sexe.

Les organitzacions més innovadores ho han introduït ja com a element estratègic dins de l’empresa. Perquè a més de contribuir a realitzar un diagnòstic de la situació, pot aportar una imatge més positiva de la corporació i convertir-se en un nou eix per a la gestió del capital humà de l’empresa.

 

Què guanyarem amb la implantació d’un Pla d’Igualtat?

La creació i implantació d’un Pla d’Igualtat és molt important per eliminar els desequilibris que puguin existir pel que fa a la participació d’homes i dones dins de l’organització. Això inclou, lògicament, els llocs directius, habitualment menys copats per dones. No cal perdre de vista que a finals del 2016, a Espanya només el 36% dels llocs directius estaven ocupats per dones.

Al mateix temps, el Pla d’Igualtat ens resultarà de gran ajuda per assegurar-nos que els processos de selecció i gestió dels recursos humans respecten el principi d’igualtat de tracte i oportunitats.

S’inclouen estratègies per a la prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe, així com diferents polítiques per a la conciliació laboral, personal i familiar entre homes i dones.

 

Com s’elabora un Pla d’Igualtat?

Però, per on començar? En primer lloc, has de tenir clar que elaborar un Pla d’Igualtat no és una tasca que pugui fer-se d’un dia per a un altre.

A més, cal tenir en compte que els plans d’igualtat són obligatoris per a les empreses que tinguin més de 250 persones en plantilla, així com para aquelles que estiguin obligades per conveni col·lectiu.

El Pla d’Igualtat haurà d’estar impulsat per diferents actors dins de l’empresa. En l’elaboració participaran l’adreça de l’empresa, la representació legal de la plantilla i la plantilla, encara que sempre podrà sol·licitar-se l’ajuda d’un expert en igualtat.

Durant aquest procés de disseny, implantació i seguiment, l’empresa haurà d’assignar els seus propis mitjans humans i tècnics. Parlem de l’equip de Recursos Humans, encara que si calgués, podrà sol·licitar-se l’ajuda i assessorament dels organismes públics.

 

A quins recursos o entitats hem d’acudir?

La Generalitat de Catalunya ofereix tot un programa de recursos al Canal Empresa des d’on es poden trobar formularis per elaborar un pla d’igualat.

 

Podem optar a subvencions o ajudes?

Cada any, la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat convoca una sèrie d’ajudes per a petites i mitges empreses, amb la finalitat que puguin elaborar i implantar els seus plans d’igualtat.

S’estimen ajudes d’un màxim de 10.000 euros per a empreses que comptin amb plantilles d’entre 30 i 250 persones, sense importar si el pla s’ha elaborat amb mitjans propis o a través d’assessors externs.

 

Basat en un article publicat a Infojobs.

Per a més informació: https://canalempresa.gencat.cat/ca/02_serveis_per_temes/07_treball_i_treballadors/03_relacions_laborals/06_igualtat_d_oportunitats_integracio_i_insercio_laboral/04_plans_d_igualtat_a_les_empreses

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.