Quan el propietari d’un local de negoci que té arrendat emet la corresponent factura per la pròpia renda del lloguer, es troba sovint amb que també repercuteix altres despeses, com per exemple les despeses de comunitat, manteniment o fins i tot tributs municipals o subministraments.

En aquest cas cal tenir en compte que la base sobre la qual s’ha de procedir a efectuar la corresponent retenció a compte serà la contraprestació íntegra, o sigui l’import de la renda meritada així com les despeses que l’arrendador repercuteixi a l’arrendatari.

Aquesta base coincidiria en condicions normals amb la base sobre la qual s’aplicarà l’IVA corresponent.

A més, aquesta situació es produeix amb independència de la personalitat jurídica dels contractants, és a dir arrendadora i arrendatària. Efectivament, tant en l’àmbit de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques com en el de l’Impost sobre Societats, la base de retenció inclourà les despeses repercutides. Tan si l’arrendador és una persona física (empresària almenys en l’àmbit d’IVA) com una societat, tret que estigui expressament alliberada de suportar retenció pel volum d’immobles que arrenda, suportarà un retenció en la seva factura sobre la base total meritada. El mateix passa amb l’arrendatari, ja sigui persona física o es tracti d’una entitat, la base de retenció serà la mateixa.

L’Agència Tributària s’ha manifestat ja repetidament en aquest sentit per si pogués haver-hi alguna discrepància entre els àmbits normatius dels dos impostos, IRPF i l’Impost de Societats.

Per exemple una entitat és arrendatària d’un local de negoci amb una renda mensual pactada de 1.000 euros, i que en el mes corrent procedeix incloure unes despeses de 150 euros per manteniment i 100 euros per escombraries girades per l’ajuntament.

La corresponent factura hauria de contenir:

Lloguer del mes corrent …    1.000,00
Repercussió de despeses de manteniment…    150,00
Repercussió escombraries municipals …    100,00

Total base imposable…    1.250,00
– 20 % retenció a compte (des de 2015) –    250,00
+ IVA 21 %    262,50

Import a pagar 1.262,50 euros.
andreu_aguilar

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.