1. Conèixer el material. És important escollir algun tema que susciti interès i investigar sobre ell tant com es pugui. Estar molt informat ajudarà a plantejar-ho amb major seguretat. No significa que calgui emprar tota la informació recopilada.

2. Discurs assajat, aplaudiment assegurat. Cal sortir a l’escenari amb el text ben après. No és necessari memoritzar-ho, però si es vol tenir èxit, cal assajar-ho. Amb quatre vegades és suficient. Els tres primers cops són per fer proves i el quart es farà unes hores abans de la ponència. L’assaig es farà d’una tirada.

3. Controlar el temps de la intervenció. S’ha estimat en 21 minuts el temps que una persona atén sense distreure’s a una comunicació, així que convé respectar el temps previst d’intervenció.

4. Conèixer a les persones. Si és possible, conèixer a les persones que componen l’audiència és positiu. A mesura que van arribant, presentar-se i preguntar-los alguna cosa per saber més sobre elles permetrà establir una major connexió.

5. Preparar un inici i un final d’impacte. El primer minut és molt important. Cal crear un inici que atrapi i capti l’atenció del públic. I s’ha d’explicar, igualment, amb un final impactant. Està demostrat que l’inici i el final són els dos moments que generen una major atenció del públic.

6. Cuidar la comunicació no verbal. El psicòleg alemany Albert Mehrabian va concloure en els anys 80 que, quan comuniquem, el 93% del missatge recau sobre la comunicació no verbal (55% llenguatge corporal i 38% paraverbal) mentre que només el 7% són les nostres paraules.

7. Evitar bloquejos. Una de les pors més habituals en l’oratòria té a veure amb quedar-se en blanc davant d’un auditori. En aquest cas, el millor és tenir una petita “chuleta” que pot ser el guió de la nostra presentació, que ens ajudaria en cas d’arribar el temut “moment en blanc”.

8. El silenci. Es tracta d’un llenguatge, ja que alguns silencis poden comunicar. Uns altres són evocadors, molt útils per crear expectació abans de dir alguna cosa important.

9. Gestiona bé les teves emocions. Un bon orador sap gestionar les seves emocions (alegria, tristesa, por, sorpresa, empipament i fàstic) de manera adequada per mostrar-se sempre serè, tranquil, equilibrat i no arribar mai a la ira, perdre els papers, etc…

10. Utilitza les 3 claus de l’oratòria. Les claus que hem comprovat en els grans oradors de la història són: naturalitat (ser tu mateix), humilitat (no creure’t més que ningú, no ser prepotent en parlar en públic) i, parlar des del cor (amb ganes, amb passió, amb il·lusió…). Són tres claus que t’ajuden a sortir de qualsevol situació que et pugui passar al parlar en públic.

 

Si vols millorar la teva capacitat argumentaria i l’expressió oral, informa’t sobre el curs d’Espai 114 sobre Oratòria i comunicació no verbal, del 25 i 26 d’abril, amb el formador Carles Lombarte. http://espai114.com/oratoria-comunicacio-no-verbal/

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.